Sanat: Rohkeus

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän seestyn, rauhoitun ja lakkaan höntyilemästä. Tunteiden ääripäät tasoittuvat ja skaala kiilantuu keskikohtaan, ei kuitenkaan tunteettomaksi tai tylsäksi, ehkä. Toivottavasti ei. Huomaan tekeväni päätöksiä ja valintoja pitkälti vai oman mieleni mukaan, sen perusteella, mihin itse uskon, mitä itse tahdon ja haluan, minkä puolella seison. Se, mitä muut ajattelevat, ei enää ole merkityksellistä tai tärkeää. Tunnen itseni ja seison sen puolella, en silti muita vastaan.

Kykenen neuvottelemaan, olemaan rakentava ja joustamaan tarvittaessa. En ole oppilas, mutta en opettajakaan. Ymmärrän ihmisen jatkuvan kasvun ja kehityksen merkityksen ja tarpeen, tiedän olevani sillä tiellä, valinneeni sen tien mustavalkoisen yhden ainoan totuuden sijaan. Voin muuttaa kantaani ja vaihtaa näkemyksiäni, jos joku perustellen saa minut vakuuttuneeksi. Viisitoista tai edes kymmenen vuotta sitten se ei vielä ollut mahdollista.

Kun rohkeus lisääntyi, huomasin myös pehmeneväni samaan aikaan. Enkä nyt tarkoita fyysisiä muutoksia, joita toki on tapahtunut vuosien aikana XD. Mieleni on vallannut pikkuhiljaa pehmeämmät arvot, sellaiset, joihin uskoin myös aikana ennen vakavaa, avioliittoon ja lapsiin johtanutta parisuhdetta. Tietyt asiat ovat viimeinkin lakanneet olemasta tärkeitä ja tärkeäksi ovat muuttuneet joskus heikoksikin tituleeratut seikat. Eikä sillä ole enää sellaista merkitystä, että tarvitsisi piiloutua, olla nolo tai tulisi mainituksi idealistina.  Se, että löytää itsensä ja tuntee olonsa kotoisaksi, tekee ihmisestä rohkean: Pelko kulissien kaatumisesta tai vaatteiden putoamisesta kesken näytöksen on taakse jäänyttä aikaa. On se, mitä on, ja se on hyvä.

On kuitenkin eräs asia, missä olen pelkuri. Viime yönä näin unta miehestä, josta olen kirjoittanut jo tänä syksynä. En siis edelleenkään ole tavannut häntä, mutta hämmentävän todellisena hän uneeni ilmestyi. Tuossa unessa kävin keskustelua itseni kanssa rohkeudesta, uskalluksesta hypätä hallitsemattomaan, sinne, mistä ei ole ennakkotietoa, on vain valtava määrä mielen tuottamia pelkoja ja spekulaatiota. Heräsin siihen, kun sanoin itselleni, että mitä jos uskaltaisit, mitä jos et pelkäisi, vaan olisit rohkea. Hämmentyneenä päätin kirjoittaa ja kumota päätökseni kirjoittamattomuudesta. Intuitio oli herännyt.


Kommentit

  1. Unet ovat viisaita... ;)

    Ehkä tarvitsit aikasi? En usko ihmisen olevan koskaan täysin valmis parisuhteeseen. Siis The Valmis. Kaikki kytevät sammutettuina, ongelmistaan oppineena, viisaana ja varmana. Rakkaus pyörtää vakaat päätökset, tekee epävarmaksi. Haavoittuvaksi. Matka toiseen ihmiseen on silti tekemisen arvoinen. Ei sitten kun siltä tuntuu, vaan sitten kun lakkaa tuntumasta että mikään ei enää tunnu. Koska on parempi olla yksin. Onko?

    Käyttämättömistä tilaisuuksista ei kuulemma saa rahojaan takaisin...

    Hali! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne ovat. Toinen viisas on Universumi, joka poisti kaksi edellistä vastaustani viestiisi. Katsotaan, miten käy tälle kolmannelle! ;D Ehkä ne kaksi olivatkin liian lakonisia sisällöltään!

      En itsekään usko siihen, että ihminen tulisi valmiiksi. Tai jos joku niin itselleen tai jollekulle toiselle niin uskottelee, puhuu pas***. Vaikka toisaalta, toivon kyllä, että vielä koittaisi se päivä, että voisin todeta tulleeni valmiiksi, että kaikki tuulet olisivat tyyntyneet ja voisin makailla tyytyväisenä ja katsella pilven seesteistä liikettä. Mitä parisuhteeseen tulee, niin tulee jos on tullakseen. Sitä sitä saa, mitä tarvitsee!

      Pus <3

      Poista

Lähetä kommentti